Nieuws


Het Laatste Nieuws - 17/2/2018

"Ik werk beter op bus dan op kantoor"

Je job doen én in de file staan: mee met rijdend hoofdkwartier van Colruyt

Vanaf september zullen negen kantoorbussen pendelaars al werkend op enkele vaste trajecten richting Brussel en Antwerpen brengen. Tafeltjes, stopcontacten, wifi en een koffiemachine: gedaan met eindeloos tijd verliezen in de file. Wij reden mee.

 

Vrijdagavond, 16.15 uur. Het ‘Office on Wheels’ rijdt de parking van het hoofdkantoor van Colruyt Group in Halle op. Een 16-tal werknemers is klaar om naar huis te vertrekken. Het weekend inzetten. Over dik een uur dan toch, want eerst moet er nog stevig gewerkt worden. Wie dacht dat op vrijdagavond de koffiemachine achteraan de kantoorbus plaatsmaakt voor een frigo vol pintjes en een kleine afterwork-drink, heeft het bij het verkeerde eind. De pendelaars stappen op, klappen hun tafel en laptop open en zetten zich aan het werk. Muisstil is het, op het getokkel van toetsen na. “Wat anders dan een bus vol jengelende kinderen op schoolreis”, lacht de buschauffeur, terwijl hij de volumeknop van de radio op nul draait en vertrekt.

 

Filetijd = betaalde tijd

‘Meer werktevredenheid, minder burn-outs en minder uitstoot’. Met die gedachte kwam de beroepsvereniging van autobus- en autocarondernemers (BAAV) op de proppen met hun kantoorbus. “30% van de beroepsactieve bevolking is meer dan een halfuur onderweg van of naar het werk. 9% heeft zelfs meer dan een uur nodig”, klinkt het. Allemaal tijd die we eigenlijk een pak nuttiger kunnen besteden. Sinds september 2016 rijdt bij wijze van proefproject een exemplaar tussen Gentbrugge en de hoofdkantoren van Colruyt Group in Halle. Vanaf september worden dat er dus negen op trajecten van en naar Brussel en Antwerpen. 28 plekjes met tafeltje, stopcontacten, snelle wifiverbinding, een koffiemachine en printer. File? Geen probleem. Kantoorbustijd is betaalde tijd.

 

“Elke dag win ik minstens tweeënhalf uur werktijd waarop ik anders in de auto zit én ben ik een uur vroeger thuis”, vertelt business process engineer Jonas Van Eeghem (27) uit Oudenburg. Zijn werkdag begint zodra hij z’n auto ’s morgens op de carpoolparking heeft achtergelaten. “De ochtend begint met mails lezen en agenda checken. Vroeger bleef ik ’s avonds langer op kantoor om de files te ontwijken, maar kijk, nu ben ik projectwerk aan het doen, midden in het drukke verkeer. Ik probeer zelfs vaak een plekje tegen de richting in te bemachtigen, dan valt het passerende landschap minder op en kan ik me nog beter concentreren.”

 

Geen tien minuten na vertrek loopt het verkeer richting E19 al stapvoets. Geen zuchtje verveling of gefrustreerd getokkel op het stuur hier. Achteraan de bus wordt een gsm opgenomen voor een bespreking over een dossier, vooraan trekt iemand het gordijntje dicht om de invallende zon tegen te houden die over een laptopscherm valt. De kantoorbus heeft doorgaans een bezetting van 88%. De hoop dat het proefproject zo stilaan een vaste waarde wordt, is dan ook bijzonder groot. “Goh, ik sméék dat ie blijft”, lacht afdelingschef aankoop Frederik Mechelinck (47). Twee keer per week probeert hij een zitje in de kantoorbus te reserveren. “Van thuis in Watervliet naar Halle, dat is een uur en driekwartier ’s morgens en anderhalf uur ’s avonds. Ik win dus wel wat, ja. Ik kan eens om 18 uur thuis zijn in plaats van vaak pas om halfacht. Daar zijn ze thuis ook blij mee, hoor. Ik spaar mijn e-mails op voor de bus. Of ik schrijf verslagen. Ik ben hier zelfs geconcentreerder dan op kantoor.”

 

Tere maag

Ondertussen stropt ook het verkeer op de E40, tussen Ternat en Affligem. De kantoorbus stopt, trekt op, laveert tussen het rechtse en middenvak en terug. Niet voor tere magen toch, zo lezen en naar een scherm staren zonder misselijk te worden. “Zo zijn er wel, inderdaad. Die zitten altijd vooraan”, merkt Frederik nog op. “Ik heb er helemaal geen last van. Maar goed, vrijdagavond is een lastige voor iedereen. Doe ik mijn laptop - of soms eens mijn ogen - dicht, dan prikken we ook uit. Daar is iedereen eerlijk in.”

 

17.20 uur. Het rijdende kantoor neemt afslag Gentbrugge en draait de Park & Ride op. Einde werkdag én al zo goed als thuis. Zelfs met file.

 

 

 

 


Het Laatste Nieuws - 3/2/2018

Achttien projecten moeten duizend personenwagens uit verkeer halen

 

ANTWERPEN - ‘Slim naar Antwerpen’ stelt achttien nieuwe oplossingen voor een betere mobiliteit voor. Samen moeten ze dagelijks een duizend auto’s en vierhonderd vrachtwagens uit het verkeer halen.

De geselecteerde projecten kunnen rekenen op financiële en communicatieve ondersteuning. “We trekken hiervoor 500.000 euro uit, maar dat betekent niet dat dat geld verdeeld wordt onder de projecten. Heel wat projecten hebben niet de maximum toelage aangevraagd,” verduidelijkt schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). Een van de projecten is de kantoorbus van en naar Antwerpen. De bus is volledig ingericht als kantoor en rijdt vanuit Gent, Hasselt, Brussel en Turnhout naar Antwerpen. Zo kunnen werknemers op de bus aan hun werkdag beginnen. De reistijd erkent de werkgever als werktijd.

 

Daarnaast komen er nog heel wat fietsdeelsystemen bij en wordt bekeken hoe ook de logistieke sector zijn steentje kan bijdragen aan het terugdringen van de dagelijkse files op de wegen. (ADA)

 

 


Gazet Van Antwerpen - 2/2/2018 door Ineke

18 slimme nieuwe oplossingen voor mobiliteit in Antwerpse regio

ANTWERPEN - Vandaag werden achttien nieuwe mobiliteitsprojecten voorgesteld die in de nabije toekomst zullen worden uitgerold met ondersteuning van de stad Antwerpen. Alle achttien projecten zetten in op slimme mobiliteitsoplossingen voor de Antwerpse regio. Het gaat zowel om projecten voor personenmobiliteit als voor vrachtverkeer.

 

Op 27 september 2017 lanceerde de stad voor de tweede keer een oproep voor projecten die bijdragen aan vlot, efficiënt en betrouwbaar personen- en vrachtverkeer. Er kwamen 37 projectvoorstellen binnen waaruit een professionele jury er nu achttien heeft geselecteerd.

 

Deelfietsen, een routeplanner, een kantoorbus en apps om alternatieve vervoersmodi te stimuleren, zijn enkele van de geselecteerde projecten voor personenvervoer. Aan de bedrijfskant gaat het bijvoorbeeld om tools die de planning vergemakkelijken, manieren om drukke wegen en spitsuren te vermijden (via uitbreidingen van vestigingen aan de rand, transport over het water…) en het inzetten van fietskoeriers.

 

“De nieuwe projectoproep die gelanceerd werd in het najaar van 2017, was een succes. Heel wat geïnteresseerde mobiliteitsaanbieders dus met slimme oplossingen die kunnen zorgen voor een vermindering van de verkeerscongestie in en rond Antwerpen”, zegt schepen voor mobiliteit Koen Kennis.

 

 

De geselecteerde projecten, waarvan elf gericht op personenmobiliteit en zeven op logistiek, kunnen rekenen op de stad voor financiële en/of communicatieve ondersteuning, en professionele expertise.

 

 


De Morgen - 1/2/2018 door ADB

Kantoorbussen krijgen in september vast traject

De negen aangekondigde kantoorbuslijnen tussen Antwerpen en Brussel zullen om 7.30 uur vertrekken en om 16 uur terugkomen. Ook de trajecten zijn nu min of meer bekend, zo meldt De Tijd.

 

Vanaf september komen er negen nieuwe buslijnen die werknemers van en naar hun kantoor in Antwerpen of Brussel brengen. Deze kantoorbus is uitgerust met specifieke voorzieningen, zoals een koffiemachine, tafelruimte en stopcontacten. Bedoeling is dat werknemers al onderweg aan de slag kunnen.

 

Tot nu toe was het niet duidelijk over welke trajecten de bussen zouden rijden, maar volgens De Tijd gaat het onder andere om de routes Turnhout-Antwerpen, Brussel-Antwerpen, Hasselt-Antwerpen, Antwerpen-Gent, Gent-Brussel en Brussel-Hasselt.

 

Na een succesvol proefproject van winkelketen Colruyt tussen Gentbrugge en Halle en van consultant EY (Ernst & Young) tussen Heverlee en Luik, wordt het systeem dus over heel Vlaanderen uitgerold.

 

Het bedrijf dat het project coördineert is de Beroepsvereniging van autobus- en autocarondernemers (BAAV). Het BAAV benadrukt dat het uit het vaarwater wil blijven van de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn. Bedoeling is om enkel akkoorden aan te gaan met bedrijven, nooit rechtstreeks met werknemers zelf.

 

 


Smart WorkPlace - 9/1/2018

Belgische 'Kantoorbus' voorzien in behoefte bij werknemers

Wat te doen als spoor- en autowegen helemaal vastlopen? In België zetten bedrijven een eigen Kantoorbus in. Het slaat dusdanig aan dat er negen extra kantoorbussen worden ingezet.

 

Sinds een jaar heeft supermarktketen Colruyt een eigen Kantoorbus rijden tussen Gent en Halle, ten zuiden van Brussel. Aan boord zijn 28 werkplekken gemaakt. Iedere stoel is voorzien van een tafel, usb-aansluiting en stopcontact. De bus is verder voorzien van snel WiFi, een printer, een toilet en verse koffie. De proef ‘Office on Wheels’ is opgezet met het expertisecentrum Smart Mobility (voorheen Vlaams Instituut voor Mobiliteit) en de Beroepsvereniging van autobussen autocarondernemers (BAAV).

 

Alle rust werken

 

Op dichtslibbende wegen in het hart van België blijkt bijna een kwart van de medewerkers van Colruyt dagelijks een uur te moeten reizen om van huis naar kantoor te komen, veelal filerijdend. In de bus, die vertrekt vanaf een vast opstappunt en onderweg nergens stopt, kan in alle rust gewerkt worden. Ook vergaderen is mogelijk door het kunnen omdraaien van busstoelen. Uit de praktijk blijkt dat dit ook inderdaad gebeurt. Accounts- en adviesorganisatie EY is ook aangestoken door het Kantoorbus virus en heeft inmiddels ook een bus rijden. Deze rijdt op het traject Leuven-Luik.

 

Uitbreiding

 

De proef wordt dit najaar uitgebreid: er komen negen nieuwe kantoorbuslijnen tussen Brussel en Antwerpen. Hier kunnen zowel bedrijven als individuele werknemers een plekje aanvragen, maar het is de werkgever die uiteindelijk de rit betaalt aan de autobusondernemer. Als alles volgens plan verloopt, komen er twee lijnen tussen Antwerpen en Brussel, vier lijnen met als bestemming Antwerpen en drie met als bestemming Brussel. Uit de twee lopende proefprojecten bij EY en Colruyt Group blijkt nu al dat 97 procent van de gebruikers tijd wint met de kantoorbus en dat 88 procent een betere work-life balance kan realiseren.

 

 


RTL Z - 5/1/2018 door Maaike Homan

Kantoorbus maakt opmars in België: 'Dit scheelt zoveel tijd'

Een proef met een kantoorbus in België wordt zo gewaardeerd dat een consortium vanaf dit najaar negen vaste routes gaat rijden naar bedrijven in Brussel en Antwerpen. "Ik kan niet meer zonder. Ik ben echt verslaafd geraakt aan de bus," zegt Thomas Alliet. 

 

Hij stapt al ruim een jaar drie tot vier keer per week op de kantoorbus die hem van Gent naar Halle brengt. "Wat een tijdswinst", zegt hij. Aan boord zijn 28 werkplekken gemaakt. Iedere stoel is voorzien van een tafel, usb-aansluiting en stopcontact. De bus is verder voorzien van snel WiFi, een printer, een toilet en een koffiemachine. "Die is populair hoor. Echt lekkere koffie", vertelt Alliet enthousiast.

 

Hij is medewerker stockbeheer bij de Colruyt Group, een bedrijf met 30.000 werknemers in de retail, techniek en automatisering. Op het hoofdkantoor in Halle, ten zuiden van Brussel, werken 3000 mensen. Het idee voor de kantoorbus ontstond twee jaar geleden.

 

Reistijd is werktijd

 

"Bijna een kwart van onze medewerkers is per dag meer dan een uur kwijt om naar kantoor te komen, en na werktijd dus weer een uur om naar huis te gaan. Wij wilden die reistijd prettiger maken, want van al die files wordt niemand gelukkiger", vertelt woordvoerder Silja Decock.

 

In de bus, die vertrekt vanaf een vast opstappunt en onderweg nergens stopt, kan in alle rust gewerkt worden, vertelt Alliet. "Je wordt minder snel afgeleid dan het in het gewone openbaar vervoer, er is minder gebabbel. Iedereen is gefocust op het werk." Het grootste voordeel: de reistijd telt mee als betaalde werktijd.

 

Geen filestress 

 

"Ook als we in de file staan en er in plaats van één uur zo'n twintig minuten langer overdoen, gaat dat van de tijd die we op kantoor moeten zijn af." Soms is hij zo druk aan het werk dat hij niet eens merkt dat ze stilstaan. "Je krijgt ook geen stress over te laat komen omdat je al een soort van op kantoor bent." 

 

Ook is de bus sneller dan het reguliere openbaar vervoer. Het scheelt hem een uur per dag. "De bus wordt zelfs zo gewaardeerd dat collega's die aan de kust wonen, eerst een uur naar Gent rijden en daar dan opstappen", weet hij. "Bovendien ontmoet je zo ook eens collega's van andere afdelingen. Je haalt eens koffie voor elkaar en maakt een praatje."

 

De kantoorbus van Colruyt is ontwikkeld in samenwerking met het Vlaams Instituut voor Mobiliteit (VIM) en de Beroepsvereniging van autobussen autocarondernemers (BAAV). Accounts- en adviesorganisatie EY heeft inmiddels ook een bus rijden.

 

Uit onderzoek onder gebruikers blijkt dat zo'n 97 procent tijd wint en 88 procent hierdoor een betere balans te kunnen vinden tussen werk en privé, zegt Elise Raman van de BAAV die het project coördineert. Daarom is er een consortium opgericht dat dit najaar in Vlaanderen negen nieuwe lijnen met kantoorbussen gaan verzorgen. Als minimale reistijd wordt 30 minuten aangehouden.

 

Rendabel maken

 

Bussen moeten vanuit diverse plaatsen naar Antwerpen en Brussel rijden, vooral naar kantoren die minder goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Raman: "We kijken nu naar hoe we het zo rendabel mogelijk kunnen maken." Nu kost het 500 euro per dag om de bus te laten rijden. Hoe vaker een bus rijdt, hoe goedkoper. 

 

Binnen de Colruyt Group wordt gekeken hoe de bus ook overdag ingezet kan worden. Zo wordt er bijvoorbeeld aan mobiele selectiegesprekken gedacht.

 

Werknemers betalen niets

 

Voor de busrit hoeven werknemers niet te betalen. De factuur gaat naar de bedrijven. "Natuurlijk kost het ze geld, maar ze besparen ook op de reguliere reiskostenvergoeding. Je houdt er tevreden werknemers aan over en draagt bij aan minder CO2-uitstoot."

 

Als het aan de werknemers van de Colruyt Group ligt, komen er snel meer bussen bij. De proef van zes maanden werd, mede vanwege het enthousiasme, verlengd tot twee jaar. 

 

Wie mee wil, moet overigens wel op tijd reserveren. En voor wie snel wagenziek is zijn speciale plekken voorin. Bus-fan Alliet: "Al valt dat gewiebel wel mee hoor."

 

 


De Standaard - 4/1/2018 door Jef Poppelmonde

Foto's door Bart Dewaele

 

REPORTAGE - Binnenkort rijden er richting Antwerpen en Brussel negen gloednieuwe 'kantoorbussen' met tafeltjes, wifi en koffie. Wie ze al kent, is enthousiast: 'Als ik op kantoor aankom, zijn al mijn mails al beantwoord.'

 

'De File? Die merk ik niet eens op'

 

HALLE ǀ ‘Ik kan beter werken op deze bus dan achter mijn bureau. Hier heb je echt de tijd voor jezelf. Twee uur per dag is dit een cocon waarin ik mijn mailbox kan legen. Op kantoor heb je de hele tijd af te rekenen met collega’s die vragen stellen of met extra taken komen opzetten. Als ik hier zit, denken zij dat ik al thuis ben. Maar dat is natuurlijk niet zo.’

Al fluisterend somt Thomas Alliet (27) op wat voor hem de troeven zijn van de ‘kantoorbus’. Rond hem is het muisstil, terwijl de bus nochtans over de E40 in de richting van Gent dendert. Iedereen is onderweg naar huis maar tezelfdertijd naarstig bezig met de laatste loodjes van de werkdag.

In het najaar komen er in Vlaanderen negen nieuwe lijnen met kantoorbussen bij. Ze rijden richting Antwerpen en Brussel, maar precieze trajecten liggen nog niet vast. De werknemers van de deelnemende bedrijven (die ook nog niet bekendgemaakt zijn), zullen vanaf dan ‘hun reistijd kunnen omzetten in betaalde werktijd’, zegt Elise Raman, die met de Beroepsvereniging van Autobus- en autocarondernemers (BAAV) het project coördineert. 

 

'Op kantoor heb je de hele tijd af te rekenen met collega's die vragen stellen of met extra taken komen opzetten'
Thomas Alliet - Gebruiker kantoorbus

 

'Uit de twee nog lopende proefprojecten bij EY en Colruyt Group blijkt nu al dat 97 procent van d e gebruikers tijd wint met de kantoorbus en dat 88 procent een betere work-life balance kan realiseren'

 

Sterke maag

Intussen al bijna anderhalf jaar lang rijdt de kantoorbus van Colruyt elke ochtend van Gentbrugge naar het hoofdkantoor van de warenhuisketen in Halle en ’s avonds – om kwart over vier – ook weer terug. Een eerste proefproject van zes maanden werd met twee jaar verlengd. Tot groot jolijt van de gebruikers. Nu al zijn alle achtentwintig zetels tot eind februari gereserveerd. ‘Elke avond ga ik op de website kijken of er toevallig geen plekje is vrijgekomen’, zegt Ilse Heylens (43).

 

‘De bus vertrekt ’s ochtends om half acht en komt meestal tussen half negen en negen uur aan. Zelf zit ik al om zeven uur klaar in de bus. Als ik aankom op kantoor zijn al mijn mails beantwoord en is mijn planning voor de rest van de dag klaar. De file, die merk ik niet eens op. Zo druk ben ik in de weer. Er is weinig dat je hier niet kan doen.’

 

Al moet je wel een sterke maag hebben. ‘De eerste keer was ik maar net op tijd en moest ik helemaal achteraan gaan zitten’, vertelt Sien Vergeylen (24). ‘Toen ben ik goed misselijk geworden. Maar op andere plaatsen in de bus is dat geen probleem.’

Maar tijd vinden om onderweg te werken, kan dat ook niet op een trein? ‘Ik ben van Torhout’, zegt Heylens. ‘Op mijn allereerste dag bij Colruyt nam ik de trein: ik was ruim twee uur onderweg. Die rijdt niet wanneer je hem nodig hebt. Doet hij dat wel, dan zit hij overvol en mag je al blij zijn als je plaats hebt – laat staan dat je kan werken. En je hebt er geen wifi: een enorm nadeel.’

Maar zo’n trein staat wel niet mee in de file. Dat doet de bus wel. ‘Hij blijft inderdaad gebonden aan de oververzadigde infrastructuur’, zegt Dieter Verschaeve (27), die elke dag vanuit Oostduinkerke naar Gent rijdt en daar op de bus stapt. ‘Maar je zit wel met dertig in één bus, in plaats van allemaal alleen in dertig auto’s.’

 

Duurzaam verankeren

‘We hebben nu meer tevreden werknemers. Maar dankzij de kantoorbus breidt ook ons rekruteringsgebied uit tot ver in Oost- en West-Vlaanderen’DAVID VAN DAELEPersoneelsverantwoordelijke

Wat hebben bedrijven zelf te winnen bij een kantoorbus? ‘Meer tevreden werknemers, in de eerste plaats’, zegt David Van Daele, personeelsverantwoordelijke bij Colruyt. ‘Maar het breidt ook ons rekruteringsgebied uit tot ver in Oost- en West-Vlaanderen. En dan is er ook nog de fileproblematiek, die wij mee willen aanpakken. Want hoe meer auto’s op de weg, hoe trager onze vrachtwagens bij de winkels raken.’

Of het proefproject – dat loopt tot maart 2019 – uitgroeit tot een permanent initiatief, weet Colruyt nog niet. ‘Dit moet ook rendabel zijn voor het bedrijf’, zegt Van   Daele. ‘Misschien kan het feit dat nu nog meer bedrijven op de kar springen ook ons een extra dynamiek geven, of wie weet politici aanzetten tot maatregelen die initiatieven als dit duurzaam kunnen verankeren.’

Als het van de werknemers afhangt, zal de ‘kantoorbus’ nog wel even blijven rijden. Want, zegt Alliet: ‘De koffie is goed, de wifi is snel en op vrijdagavond is de sfeer hier al wat meer gelaten. Dan leer je collega’s van andere afdelingen kennen die je anders nooit ziet.’

 

 

 


 

Gazet van Antwerpen - 2/1/2018 door Katrijn Serneels

 

Met wifi en koffie in de file: nieuwe kantoorbussen naar Antwerpen en Brussel

 

De kantoorbus, een initiatief waarbij pendelende werknemers onderweg al met hun laptop aan de slag kunnen, neemt dit jaar uitbreiding. Er komen negen nieuwe kantoorbuslijnen naar Brussel, Antwerpen en tussen beide steden.

 

“Na het succesvolle proefproject met de kantoorbussen van Colruyt tussen Gentbrugge en Halle en van EY tussen Heverlee en Luik, komen er nieuwe lijnen bij vanaf september 2018”, zegt Nicole Van Doninck (53), manager van het expertisecentrum Smart Mobility van de Antwerp Management School.

 

De nieuwe kantoorbussen zullen specifieke voorzieningen bevatten. “Dan denken we aan een wifi die even snel is als op kantoor, verse koffie, een toilet en een plek om je jas op te hangen. Maar ook aan een tafelruimte waar genoeg plaats is voor een laptop en dossiers. En per stoel zijn er een stopcontact en usb-aansluiting”, zegt Elise Raman (29) van het Office On Wheelsproject van de Beroepsvereniging van Autobus- en Autocarondernemers (BAAV)

 

De nieuwe kantoorbussen zijn nog niet af. “Afhankelijk van de busoperator en de noden van de werknemers op de route, kan elke bus wat anders gebouwd worden. Zo zijn er verschillende opstellingen van de stoelen mogelijk, met één of twee zitplaatsen langs elke kant van het gangpad. De stoelen zullen in principe met de rijrichting mee worden geplaatst voor het grootste werkcomfort. Alleen in een vergaderhoek kunnen ze ook tegen de rijrichting in staan.”

 

Baas betaalt voor zitje

Zowel bedrijven als individuele werknemers kunnen zitjes aanvragen. “Die zijn betalend, maar de werknemer zelf moet zijn portemonnee niet bovenhalen bij het instappen. Het is een business-to-businessproject waarbij de werkgever een bedrag betaalt aan de busoperator”, zegt Nicole Van Doninck. “Bedrijven kunen als geheel instappen in het kantoorbusproject, maar ook een individuele werknemer van een ander bedrijf voor wie de kantoorbus interessant is, kan aan zijn baas vragen of hij hier gebruik van kan maken.”

 

Vier routes naar Antwerpen

In het Antwerpse, zeker in het havengebied, kampen verschillende bedrijven met personeelsverlies vanwege de fileproblematiek. “We zijn ervan overtuigd dat er bedrijven zijn waar de baas er het belang van inziet om het zitje van de werknemer te betalen, kwestie van het fileleed te verzachten en de werkdag productiever te kunnen invullen. Bij tijd verliezen in de file is niemand gebaat”, zegt Van Doninck.

 

Welke bedrijven ingetekend hebben en de exacte routes met start- en stopplaatsen van de kantoorbussen zijn nog niet bekend. Die worden in de loop van het jaar meegedeeld.

“In ons initiële plan zijn er twee lijnen tussen Antwerpen en Brussel, vier lijnen met als eindbestemming Antwerpen en drie met als eindbestemming Brussel”, zegt Elise Raman. “Momenteel zijn we aan het onderzoeken of die het best aan de behoeftes beantwoorden, en indien nodig kunnen we dan nog het een en ander bijsturen.”

 


Download
Persbericht slotevent Kantoorbus
Leuven, 6 juni 2017

NIEUW ALTERNATIEF VOOR WOON-WERKVERKEER:
HET RIJDEND KANTOOR DAT REISTIJD OMZET IN WERKTIJD

Je pendeltijd omzetten in werktijd? Het kan voortaan met Office on Wheels, een dienstverlening die kantoor¬medewerkers de mogelijkheid geeft om hun woon-werktraject af te leggen in een als kantoor ingerichte bus. Initiatiefnemers BAAV en het expertisecentrum Smart Mobility van Antwerp Management School hebben het concept onderzocht, in de praktijk uitgetest en in een haalbaar businessmodel beschreven. Ondertussen is de uitrol van deze nieuwe service gestart en maken er al twee bedrijven gebruik van.

Het volledige persbericht kan u downloaden via onderstaande link.
Persbericht 6 juni 2017.docx
Microsoft Word document 999.4 KB


Colruyt personeel pendelt 2 jaar langer met "kantoorbus"

 

De Tijd - 24/3/2017

https://www.tijd.be/ondernemen/retail/Colruyt-personeel-pendelt-2-jaar-langer-met-kantoorbus/9876355

 

De supermarktketen Colruyt verlengt het proefproject waarbij werknemers in een speciaal uitgeruste bus naar het hoofdkantoor pendelen.

 

Sinds september 2016 konden medewerkers van de supermarktketen Colruyt elke werkdag met een speciaal uitgeruste 'kantoorbus" pendelen tussen Gentbrugge en het hoofdkantoor in Halle.

 

Tijdens de test haalde de bus een gemiddelde bezettingsgraad boven de 80 procent. Uit een bevraging bleek dat 96 procent van de deelnemers de bus wilde blijven gebruiken na de test. Volgens Colruyt bespaarden de werknemers 32,2 ton CO2 door samen naar het werk te reizen.

 

Colruyt zal het proefproject dan ook twee jaar verlengen, meldt het bedrijf vrijdag. 'De kantoorbus liet de afgelopen zes maanden een heel positieve invloed na op de medewerkers die eraan deelnamen', zegt Michiel Binnart, mobiliteitscoördinator bij Colruyt Group.

 

Hoge bezetting

De kantoorbus ziet er aan de buitenkant als een gewone bus uit, maar bevat binnenin alle voorzieningen van een normale werkplek. Zo zijn er 28 werkplaatsen, draadloos internet, een koffiemachine, een vestiaire, een printer en een toilet. De tijd in de bus kunnen werknemers, die vooraf een zetel moeten reserveren, aanrekenen als officiële werktijd.

 20 september 2016

"Werknemers Colruyt starten werkdag op 'kantoorbus'".

Bekijk hier het filmpje van De Redactie (VRT)

 

"Verloren reistijd wordt werktijd in Office on Wheels"

Bekijk hier het filmpje van Focus WTV


Download
Persbericht - Kantoorbus wordt nieuwe werkplek
Halle, 20 september 2016

KANTOORBUS WORDT NIEUWE WERKPLEK:
EERSTE VLAAMSE 'OFFICE ON WHEELS' GAAT TESTFASE IN

Vanaf september pendelen een 100-tal werknemers van en naar hun vaste werkplek met een gloednieuwe autocar, uitgerust als een echt kantoor op wielen. Gedurende 6 maanden zetten zij zo hun reistijd om in werktijd. Bedoeling van het project is om te achterhalen of dit nieuwe transportmiddel een duurzaam alternatief kan bieden voor woon-werkverkeer. Tegelijk wordt er bekeken hoe dit concept kan leiden tot nieuwe businessmodellen voor de autocarindustrie.

Het volledige persbericht kan u downloaden via onderstaande link.
persbericht Kantoorbus.docx
Microsoft Word document 43.4 KB

Wenst u de whitepaper van Office On Wheels te downloaden?

Dat kan hier: https://offer.antwerpmanagementschool.be/nl/download-whitepaper-office-on-wheels